• Охтирське лісництво

  • Хухрянське лісництво

  • Солдатське лісництво

  • Груньське лісництво

  • Олешнянське лісництво

  • Велико-Писарівське лісництво

Гриби: користь і небезпека
30.09.2019 08:45

Гриби: користь і небезпека

Гриби: користь і небезпека
Восени наші ліси зазвичай багаті на їстівні гриби. Наявність у грибах значної кількості білків, вуглеводів, мінеральних речовин, мікроелементів, екстрактивних та ароматичних речовин дає змогу розцінювати їх як досить поживний та калорійний продукт. Кількість їстівних грибів, що трапляються у нашій місцевості, — близько 10-15 видів. Водночас налічується майже 80 видів отруйних грибів, з них особливо небезпечні — 20-25. Деякі з них за зовнішнім виглядом нагадують їстівні гриби. До найнебезпечніших отруйних грибів відносять, зокрема, бліду поганку, печерицю жовтошкіру, рядовку тигрову, мухомор, строчок, павутинник, опеньок несправжній. Ураховуючи той факт, що різні методи обробки грибів (маринування, соління, сушіння, теплова кулінарна обробка тощо) в більшості випадків не руйнують їхніх отрут, нещасні випадки від споживання грибів можуть реєструватися впродовж усього року.

Слід пам’ятати, що іноді навіть їстівні гриби можуть стати причиною отруєння. По-перше, це буває у тих випадках, коли збирають та вживають гриби старі, перезрілі або після тривалого зберігання. Гриби відносяться до швидкопсувних продуктів (містять від 84 до 94% води), тому їх необхідно переробляти в день збирання. Особливо швидко псуються гриби, які зібрані в сиру погоду. Максимальний строк зберігання грибів не повинен перевищувати 24 години при температурі не вище 10°С. Пов’язано це з тим, що зрілі гриби стають чудовим поживним середовищем для різноманітних мікроорганізмів, зокрема хвороботворних. Крім того, внаслідок біохімічних реакцій (розпад білків) у грибах утворюються отруйні речовини (птомаїни). Подібний процес відбувається у несвіжому м’ясі або рибі.

Отруєння грибами проявляється по-різному, залежно від того, який гриб спричинив захворювання. Наслідки отруєння залежать, крім виду гриба, також від віку та стану здоров’я постраждалого, кількості з’їдених грибів. Найтяжче переносять грибні отруєння діти, тому серед них найчастіше спостерігаються летальні випадки.

За характером дії на людину отруйні гриби діляться на три групи: переважної дії на шлунково-кишковий тракт (печериця отруйна, опеньки сірчано-жовтий та цегляно-оранжевий несправжні), нервову систему (мухомори червоний та пантеровий) та печінку і нирки (бліда поганка та її різновиди, павутинник оранжево-червоний, гриб зонтик цегляно-сіро-червоний).

Гриби переважної дії на кишково-шлунковий тракт здебільшого викликають легкі форми отруєння, які проявляються через 0,5-2 години після їх споживання, нудотою, блюванням, болями у животі, проносом, іноді непритомністю. Одужання настає через 1-2 дні від початку захворювання. Гриби, які переважно діють на нервову систему, викликають тяжчі отруєння. Симптоми захворювання з’являються через 0,5-4 години після вживання грибів: сильна нудота, блювання, пронос, втрата свідомості, галюцинації, сильна слино- та сльозотеча, запаморочення, порушення свідомості, марення. Зіниці розширені, хода п’яної людини. Переважно потерпілі одужують (через 1-3 дні). Смертельні випадки трапляються рідко: до 2,5% від постраждалих.

Найтяжчі випадки отруєння пов’язані з грибами, які переважно діють на печінку та нирки. Симптоми отруєння спостерігаються через 6-48 годин (2-17 днів — при павутиннику оранжево-червоному) після вживання грибів у їжу і дуже схожі на захворювання холерою: нудота, блювання, сильні болі в животі, пронос холероподібного типу. Відмічається слабість, спрага, падіння кров’яного тиску, судоми, знепритомнення, марення, можлива поява жовтяниці тощо. Якщо хворий одужає, то не раніше як через З-4 тижні й навіть кілька місяців. Крім цього, у постраждалих часто розвиваються хронічні захворювання печінки (хронічний гепатит) та нирок (хронічний нефрит).

Урятування життя постраждалих багато в чому залежить від своєчасного надання їм долікарської допомоги. Що треба робити при появі перших ознак отруєння грибами? Передусім необхідно негайно звернутися до лікаря або викликати «Швидку медичну допомогу». Одночасно, не чекаючи їх прибуття, хворого слід покласти в ліжко та промити йому шлунок: дати випити 4-5 склянок перевареної води кімнатної температури або содового розчину (1 чайна ложка соди на 1 склянку води), або слабкого марганцевого розчину (блідо-рожевого кольору). Після цього викликати блювоту введенням у рот зворотного кінця ложки (або пальця) на корінь язика. Процедуру слід повторювати до тих пір, поки промивні води не стануть чистими. Після цього доцільно постраждалого напоїти прохолодним міцним чаєм, кавою або молоком. Приймати будь-які ліки та їжу, а більш того алкогольні напої забороняється, адже це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику.

Щоб запобігти отруєнню грибами, при їх збиранні та приготуванні необхідно додержуватися таких правил:

- не збирати невідомих грибів, а збирати тільки ті, стосовно яких відсутні сумніви, що вони їстівні;

- у підозрілих та малознайомих грибах слід звертати увагу на колір шляпки, пластинок, м’якуша, наявність кільця на ніжці біля її основи, а також на запах гриба;

- при збиранні печериць та сироїжок гриби слід обов’язково виривати, а не зрізати, щоб мати можливість візуально оцінити все плодове тіло гриба, особливо нижній кінець ніжки. При вириванні печериць нижній кінець ніжки звужений, закруглений, із залишками ґрунту. У сироїжки нижній кінець ніжки буде закругленим, як колодочка ножа, гладеньким і чистим, з невеликим місцем відриву в центрі;

- при збиранні печериць слід також звертати увагу на колір пластинок на нижній поверхні шляпки. Не можна вживати в їжу «печериці», що мають пластинки білого кольору, бо у блідої поганки вони тільки такого кольору. У справжніх печериць пластинки швидко рожевіють, а потім темніють;

- наявність обідка вінчика не є обов’язковою відмінною ознакою блідої поганки. Посушливого літа, наприклад, в таких умовах у неї може зникати ця характерна для неї ознака. Тоді за зовнішнім виглядом (колір шляпки та пластинок) вона дуже схожа на сироїжку зелену, зеленуху тощо.

- гриби необхідно збирати подалі від автодоріг, промислових підприємств та сміттєзвалищ. Гриби, всмоктуючи в себе вологу, вбирають і весь набір шкідливих речовин, які містяться у ґрунті лісу, в першу чергу це стосується важких металів — свинцю, ртуті, міді, кадмію, радіонуклідів;

- не дозволяйте дітям збирати гриби без догляду дорослих, зібране ними ще раз ретельно переберіть;

- зібрані гриби розсортуйте за окремими видами, очистіть від землі, піску та листя, промийте водою і в той же день відваріть кілька разів у підсоленій воді;

- не використовуйте грибні відвари для приготування страв;

- не слід маринувати або солити гриби в оцинкованому посуді;

- перед маринуванням гриби проваріть, попередньо розрізавши на частини;

- аби уникнути захворювання на ботулізм, не слід консервувати гриби в герметично закритому посуді, солоні, мариновані гриби достатньо накрити двома шарами пергаментного паперу і щільно зав’язати.

Використовуючи ці поради, ви зможете уникнути можливих отруєнь грибами, а в разі отруєння значно зменшити дію токсинів на організм.


Джерело: http://kray.ck.ua/consultations/item/18110-gribi-korist-i-nebezpeka